Přejít na obsah stránky

Českobudějovickou čistírnu si zájemci z řad veřejnosti budou moci prohlédnout v pátek 22. března. Komentovaná prohlídka začíná v 15 hodin.

Zpřístupněním vybraných čistíren odpadních vod a znovuspuštěním oblíbené šifrovací hry „Kachna na prameni“ si společnost ČEVAK a.s. v pátek 22. března připomene Světový den vody. Žáci základních škol si prohlédnou čistírny v Českých Budějovicích a Písku, kde je pro ně připraven i zábavný program.

„Nejenže zjistí, co vše je třeba udělat, aby se odpadní voda mohla vyčištěná vrátit zpět do přírody, ale čeká je i ukázka práce čistícího vozu. Bonusem bude hledání klíčů od pokladu,“ nastínil program, kterého se zúčastní vybrané třídy píseckých základních škol, vedoucí provozní oblasti Západ Petr Matoušek.

Žákům základních škol bude patřit páteční dopoledne i na českobudějovické čistírně odpadních vod, která je největší na jihu Čech. Odpoledne se navíc představí i zájemcům z řad veřejnosti. Komentovaná prohlídka začíná v 15 hodin přímo v areálu čistírny a není třeba se na ni předem registrovat.

V pátek bude také znovuspuštěna oblíbená šifrovací hra Kachna na prameni. Její start je pod budějovickou Vodárenskou věží a všechny, kdo si rádi hrají zavede do blízké budoucnosti, do dne, kdy obyvatelé Českých Budějovic otočili vodovodním kohoutkem a vůbec nic se nestalo. Voda z města jednoduše zmizela.

„I touto netradiční formou chceme poukázat na to, jak moc je voda v našich životech důležitá. Cílem je hráče nejen pobavit, ale také poukázat na zajímavosti z vodní historie i současnosti Českých Budějovic,“ řekla mluvčí společnosti Jitka Kramářová.

Hru si může užít zdarma kdokoli, stačí mít s sebou mobil s připojením na internet a svůj tým registrovat na https://trails.cryptomania.cz/cevak/. Pak už nezbývá než se přihlásit do herního systému, vyzvednout si v truhle pod věží herní brožuru a pustit se do hry.

Přejít na navigaci