Přejít na obsah stránky

V nových barvách přivítá léto i své návštěvníky Vodárenská věž na Mánesově ulici v Českých Budějovicích. Po rekonstrukci fasády a části dřevěného hrázdění se veřejnosti otevře poprvé v pátek 15. července. Zájemci si tuto zajímavou technickou památku budou moci prohlédnout vždy v pátek, sobotu a neděli a to až do konce září.

Komentované prohlídky začínají v každou celou hodinu. V pátek máme otevřeno od 13.00, poslední prohlídka začíná v 17.00 hodin. Pro víkendové dny jsme navíc přidali dvě dopolední prohlídky od 10.00 a 11.00 hodin. Maximální počet míst v každé skupině je dvacet, proto si mohou zájemci rezervovat prohlídku předem na http://www.vodarenskavezcb.cz/.Celkem lze takto rezervovat patnáct míst, ostatní zůstanou k dispozici pro volně příchozí. Vstup je zdarma.

Opravy fasády byly poslední tečkou za rekonstrukcí této technické památky. Nově je věž pod střechou cihlově červená, pak žlutá s bílými hranami a u země hnědá. Vrátila se jí tak podoba, v jaké shlížela na Mánesovu ulici na konci 19. století.

Veřejnosti byla Vodárenská věž zpřístupněna teprve v polovině září loňského roku, přesto se ale stala nejnavštěvovanějším vodárenským objektem v Jihočeském kraji. Prohlédlo si ji již téměř pět tisíce lidí.

Návštěvníky tu čeká celkem 106 schodů a dvě videoxpozice. Prostřednictvím první se vydají až do doby baroka a zažijí stavbu Vodárenské věže „na vlastní oči“. V další části budou sledovat rozvoj vodárenství ve městě až do současnosti.

Neméně zajímavé je i okolí Vodárenské věže s naučnou stezkou a lákadly v podobě dvou vodních prvků. Věříme, že právě v jarních a letních měsících se toto místo stane zajímavým nejen k poznání, ale i odpočinku.

Přejít na navigaci