Přejít na obsah stránky

To fakt nevyčistíš! S tímto podtitulem zahájil vzdělávací program DOODPADU druhé kolo soutěže pro střední školy. Dnem vyhlášení tvůrčího klání, na jehož konci si vítězové odnesou 50 tisíc korun na maturitní ples, byl 19. listopad, kdy si připomínáme Světový den toalet.

Právě odpadní vodou, a správným zacházením s ní, se program „DOODPADU aneb Co do kanalizace nepatří“ již od roku 2014 zabývá.

I tentokrát je úkolem soutěžících seznámit vybranou cílovou skupinu s tím, co nepatří do kanalizace. Mění se ale způsob ztvárnění. Zatímco před dvěma lety soutěžící vytvářeli videa, tentokrát je jejich úkolem grafika. Mohou vytvářet billboardy, plakáty, komiksy, cokoli je napadne. Těšíme se na svěží a neotřelé nápady.

Soutěž je určená třídním kolektivům, tedy skupinám studentů gymnázií a středních škol. Podobnější informace k zadání a pravidla soutěže najdou na www.doodpadu.cz a také na facebooku, kde naleznou inspiraci v podobě úspěšných videí z předchozího ročníku. Vítěz bude vyhlášen v březnu u příležitosti Světového dne vody.

Ostatně celé webové stránky projektu www.doodpadu.cz mají za sebou významnou proměnu. Zájemcům z řad široké veřejnosti nabízí více zajímavých videí, informací, tipů a rad k tématu odpadní vody. Projdou se například čistírnou odpadních vod. Na vlastní oči uvidí, co způsobují na čistírně tuky a jak se odstraňují. Seznámí se i s dalšími druhy odpadu, které nepatří do toalety nebo kuchyňského dřezu, a také s tím, jak s nimi správně naložit.

V sekci „pro základní školy“ si děti a učitelé mohou přečíst několik dobrých důvodů, proč si do třídy pozvat kocoura AGIho, který je průvodcem celého projektu. Po registraci si přímo on-line objednají výukovou hodinu či si budou moci stáhnout zajímavé materiály pro výuku. Doposud se programu určeného pro první stupeň základních škol zúčastnilo již 7 000 dětí.

Přejít na navigaci