Přejít na obsah stránky

Areál společnosti ČEVAK a.s. na Mánesově ulici se otevírá veřejnosti

V novou odpočinkovou zónu s expozicemi o vodě se proměnil areál vodohospodářské společnosti ČEVAK a.s. na Mánesově ulici v Českých Budějovicích.

„Naším cílem je zpřístupnit místo, jehož dominantou je historická Vodárenská věž, veřejnosti. Využít ho pro umístění expozic, které lidem přiblíží historii i současnost zásobování města pitnou vodou, důležitost vody obecně a v neposlední řadě také naší roli v koloběhu vody. Myslíme si, že by zde mohli občané i návštěvníci Českých Budějovic najít místo, kam se vyplatí vypravit nejen za poznáním, ale i odpočinkem,“ říká předseda představenstva společnosti ČEVAK a.s. Jiří Heřman.

Poprvé budou zájemci moci nahlédnout „pod pokličku“ míst historicky spjatých s dodávkami pitné vody o víkendu 11. – 13. září, kdy se zde koná akce Vodárna otevírá… Tou se také vodohospodářská společnost zapojí do oslav 750. výročí založení krajského města.

Součástí téměř tři roky trvajících úprav areálu byly rekonstrukce jednotlivých budov i samotného vnitřního prostranství. Do nových prostor se na jaře přestěhoval i provoz laboratoře, která ročně zpracuje na šest tisíc vzorků pitných vod.

Stranou nezůstala ani samotná Vodárenská věž z roku 1724, která je jednou z nejstarších v Jihočeském kraji. Prozatím se veřejnosti otevírala jen při výjimečných příležitostech, jako byly Dny památek nebo Dny evropského dědictví. „Letos se dočkala citlivé obnovy interiéru. Chtěli bychom, aby byla přístupná každý víkend až do konce října. Návštěvníky čeká nejedno překvapení. Mimo jiné zde uvidí pokračování výstavy vodohospodářských objektů fotografa Slavomíra Kubeše, tentokrát s názvem „Kde je voda slunci blíž,“ přiblížil Jiří Heřman.

Přestože areál by se dal označit za soubor technických zajímavostí, je uvnitř plno zeleně. Lidé si tu budou moci projít naučnou stezkou, která je seznámí s historií vodárenství ve městě. Kromě fontány symbolizující koloběh vody, zde najde domov i velká socha „Zvířete“ autorky Alexandry Koláčkové.

Pestrobarevná socha se do areálu přestěhuje na začátku září z Piaristického náměstí a na novém místě se také dočká svého křtu. Pro to nejhezčí jméno může veřejnost hlasovat na www.vodarenskavezcb.cz a to až do 6. září. Autor vítězného návrhu se může těšit na zajímavou odměnu v podobě mobilního telefonu Samsung Galaxy S6 od partnera akce – společnosti O2.

„Vyhlásíme jej na koncertu folkových kapel, který v pátek 11. září zahájí třídenní akci Vodárna otevírá…Na koncertu vystoupí mimo jiných Nezmaři, Pavlína Jíšová, Ivo Jahelka, The Giant Mountains band a další,“ řekla mluvčí společnosti Jitka Kramářová.

O víkendu pak budou v době od 9.00 do 17.00 pro návštěvníky připraveny prohlídky Vodárenské věže s překvapením. Začínají vždy každou celou hodinu. Po oba dny se veřejnost může těšit na nejrůznější atrakce a soutěže nejen pro děti, ale i dospělé. Vstup na všechny akce bude zdarma. Podrobný program a další informace k areálu a prohlídkách věže najdou zájemci na www.vodarenskavezcb.cz.

Přejít na navigaci