Přejít na obsah stránky

V úterý 1. září přišla Samsonova kašna na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích na krátkou dobu o svou dominantu. Ze svého místa se socha bájného Samsona bude muset sejmout kvůli opravě přívodu vody do trysky ve lví tlamě. O její bezpečné oddělení od podstavce se postará akademický sochař Ivan Tlášek. Na místo se vrátila za tři dny, ve čtvrtek 3. září.

 „Nejprve se s pomocí jeřábu a vysokozdvižné plošiny socha uložila do připravené měkké podložky a pak jsme ji odvezli do areálu naší společnosti v Dolní ulici,“ říká Lubor Tomanec, provozní ředitel ze společnosti ČEVAK a.s., která se v krajském městě stará i o ostatní vodohospodářský majetek.

Naposledy opustil Samson kašnu před 16ti lety v roce 1999 při větší opravě kašny, jejíž součástí byly i práce na trysce umístěné v tlamě lva. „Domníváme se, že příčinou závady je t únava materiálu. Kvůli střikům se ve flexihadici mění tlak čtyřikrát za hodinu,“ říká vedoucí provozního střediska České Budějovice Ondřej Koupal.

Dodává, že teprve až po sejmutí sochy bude jasné, kde přesně k poruše došlo a jaký je její rozsah. Nejspíš je ale závada mezi podstavcem a samotnou sochou. Opravy trvaly tři dny.

Socha, kterou na Samsonově kašně lidé vídají posledních 25 let, není originál. Původní sochy kašny včetně maskaron byly nahrazeny kopiemi z odolnějšího materiálu při rekonstrukci v roce 1990. Originální sochařská díla jsou vystavena v přízemí českobudějovické radnice. Pro představu originál sochy Samsona vážil okolo 400 kilogramů, kopie je o něco lehčí. Na výšku socha měří 2,3 metru.

Po opravě přívodu vody se socha opět za pomoci jeřábu a vysokozdvižné plošiny vrátí zpět na své místo, bude bezpečně upevněna na podstavec. Po vytvrzení spoje a seřízení trysky ve lví tlamě se kašna vrátí do plného provozu.

Barokní Samsonova kašna pochází z let 1721 - 1727 a svého druhu je jednou z největších v zemi. Ve své době sloužila k zásobování centra města vodou. Čerpala se do ní z Vltavy a kvůli tomu také byla na pravém břehu řeky postavena Vodárenská věž. Potrubí odtud přivádělo vodu do města pod hladinou Vltavy, což byl v tehdejší době značný technický úspěch. Kašna je dílem jihočeského sochaře J. Dietricha a kameníka Zachariáše Horna. Její dominantu tvoří právě socha Samsona krotícího lva, který stojí na výrazném dekorativním soklu se čtyřmi maskarony – chrliči vody. Horní součástí soklu jsou čtyři postavy atlantů nesoucí kamennou mušli, která byla Zachariášem Hornem vytesána přímo v lomu v Besednici u Trhových Svinů.

 

Přejít na navigaci