Přejít na obsah stránky

Čistírna odpadních vod v Českých Budějovicích se u příležitosti 25. ročníku Světového dne vody opět představí veřejnosti. Přestože životodárná tekutina slaví svůj svátek již ve středu 21. března, den otevřených dveří připravil provozovatel vodovodních a kanalizačních sítí, společnost ČEVAK a.s., tentokrát na sobotu 23. března.

 „Chceme tak vyjít vstříc těm, které zajímá, co vše se s odpadní vodou děje, než se může čistá vrátit zpět do přírody, ale ve všední den nemají na návštěvu čistírny čas. Zájemci budou mít možnost projít se naučnou stezkou charakterizující nejdůležitější činnosti procesu čištění odpadní vody. Naši pracovníci prohlídku doplní odborným výkladem,“ uvedla mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

Zařízení každoročně navštíví zhruba tisícovka lidí. Návštěvníkům, kteří se sem vydají v rámci dne otevřených dveří, bude k dispozici parkoviště u vjezdu do areálu čistírny. Autem se sem dostanou z Hrdějovic, cesta je značena směrovkami s logem společnosti ČEVAK. Návštěvou čistírny si lze ale zpestřit například i sobotní výlet po cyklostezce na pravém břehu Vltavy. Jednotlivé prohlídky začínají v 9.30, 11, 13.00 a ve 14.30 hodin.

Na čistírnu, která je největší v Jihočeském kraji, přitékají odpadní vody nejen z Českých Budějovic, ale i z okolních obcí, jako je například Rudolfov, Hosín, Borek, Dobrá Voda nebo Srubec. Mimo to čistírna zpracovává i odpadní vody z celé řady průmyslových podniků.

 

Přejít na navigaci