Přejít na obsah stránky

Dvě stě zájemců přivítala českobudějovická čistírna odpadních vod na tradičním Dnu otevřených dveří.

Dvě stě zájemců přivítala českobudějovická čistírna odpadních vod na tradičním Dnu otevřených dveří. Poodhalit její tajemství a dozvědět se, co všechno se děje se špinavou vodou z domácností a podniků dřív, než se může vrátit zpátky do přírody, mohli lidé u příležitosti oslav 22. ročníku Světového dne vody.

"Naši zaměstnanci je provedli naučnou stezkou charakterizující nejdůležitější činnosti procesu čištění odpadní vody. Na čistírně jsme přivítali žáky základních škol, ale i středoškolské a vysokoškolské studenty," uvedla mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

Čistírnu, která je největší v Jihočeském kraji, ročně navštíví zhruba tisícovka lidí. Přitékají sem odpadní vody nejen z Českých Budějovic, ale i z okolních 18ti obcí, jako je například Rudolfov, Hosín, Borek, Dobrá Voda nebo Srubec. Celkem zde žije 110 tisíc obyvatel, mimo to však čistírna zpracovává i odpadní vody z celé řady průmyslových podniků. Denně na čistírnu přiteče v průměru 34 tis. metrů krychlových odpadní vody, což je v přepočtu 400 litrů za vteřinu.

Přejít na navigaci