Přejít na obsah stránky

Na Písecku a části Strakonicka začalo pravidelné hubení hlodavců. Tu prostřednictvím odborných firem zajišťujeme dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim.

„Tentokrát bude do kanalizačních šachet a na další vytipovaná místa položeno 295 kilogramů nástrah. Celková délka kanalizační sítě, které se deratizace týká, je 148 kilometrů,“ vyčíslil vedoucí provozního střediska Písecko Michal Hudák.

Konkrétně se deratizace týká Písku, Protivína, Mirovic, Mirotic, Čížové, Topělce, Čejetic a Řepice. „Máme již předem vybraná místa, kde se potkani vyskytují. Jsou to například sídliště nebo centra měst a obcí. Pravidelným hubením se jich sice nikdy úplně nezbavíme, ale daří se nám zabránit jejich přemnožení,“ dodal Michal Hudák.

Odborná pokládka granulí neohrozí domácí ani hospodářská zvířata, nejčastěji se totiž nástrahy dávají do kanalizačních šachet, těch je v regionu vytipováno více než tři sta. Většinou na místech, kde je velká koncentrace odpadků, tedy i zbytků jídel, jako jsou například sídliště, ale i stará zástavba.

Potkan, který může přenášet řadu nebezpečných chorob, se velice snadno množí. Samice rodí mláďata prakticky po celý rok. Výskytu těchto hlodavců velmi napomáhají i drtiče odpadu, protože právě hmota, která se z drtiče odpadu dostane do kanalizace, je pro potkany lahůdkou.

Přejít na navigaci