Přejít na obsah stránky

V Českých Budějovicích vrcholí pravidelná deratizace kanalizační sítě. V jejím průběhu položí na předem vytipovaná místa pracovníci odborné firmy téměř sedm tisíc kusů nástrah.

 

„Deratizace se uskutečňuje dvakrát do roka, na jaře a na podzim. Tentokrát byla pokládka nástrah zahájena v polovině září a pokračovat bude až do konce října. Následně se všechna místa znovu zkontrolují a deratizátoři podle potřeby nástrahy ještě doplní,“ řekl vedoucí provozního střediska České Budějovice Ondřej Koupal.  Doplnil, že v tomto týdnu položí deratizátoři nástrahy na Zavadilce, v lokalitě za Stromovkou a Třebotovicích.

Aby byla deratizace účinná a dařilo se udržovat výskyt potkanů v krajském městě pod kontrolou, koordinují ji vodohospodáři s odborem veřejných statků Magistrátu města České Budějovice. Ten hubení hlodavců zajišťuje na pozemcích a veřejných prostranstvích ve vlastnictví města.

„Tato spolupráce, kdy proběhne v konkrétní lokalitě komplexní deratizace, se ukazuje jako velmi efektivní. Koordinovaný deratizační zásah v kanalizaci a zároveň v nadzemních částech veřejných prostranství má výrazně vyšší účinnost. Máme již předem vytipovaná místa, kde se potkani vyskytují. Zvýšená pozornost je věnována křovinným porostům a okolí nádob na komunální a separovaný odpad. Situaci s výskytem hlodavců zhoršuje volné odkládání komunálního odpadu (zejména zbytků potravin) mimo odpadové nádoby a vhazování do otevřených odpadkových košů,“ uvedl náměstek primátorky Michal Šebek.

Odborná pokládka granulí neohrožuje domácí zvířata, nejčastěji se totiž nástrahy dávají do kanalizačních šachet a hluboko do nor, které nejsou volně dostupné. V případě pokládky na volných prostranstvích jsou tato místa označena zápichovým nebo samolepícím štítkem na městském mobiliáři.

Potkan, který může přenášet řadu nebezpečných chorob, se velice snadno množí. Samice rodí mláďata prakticky po celý rok. Výskytu těchto hlodavců velmi napomáhají i drtiče odpadu, protože právě hmota, která se z drtiče odpadu dostane do kanalizace, je pro potkany lahůdkou.

Jak velká je populace potkanů se nedá přesně určit. Podle rámcových odhadů však na jednoho obyvatele větších měst připadá čtyři až pět těchto škůdců.

Přejít na navigaci