Přejít na obsah stránky

V odpočinkovou zónu s expozicemi o vodě se proměnil areál vodohospodářské společnosti ČEVAK a.s. na Mánesově ulici v Českých Budějovicích. Nová kapitola historie místa pod Vodárenskou věží se začala psát třídenní akcí „Vodárna otevírá...“. Zavítaly na ní tři tisíce lidí.

Areál ožil různými atrakcemi i koncertem folkových kapel, jehož součástí bylo  vyhlášení autora jména sochy Alexandry Koláčkové. Velké barevné zvíře, které ochlazuje své okolí vodní mlhou a stalo se oblíbeným nejen u dětí, ale i dospělých, bylo pokřtěno na Čevavu. Obrovský zájem měla veřejnost o prohlídku Vodárenské věže, která pochází z roku 1724, a je zajímavou technickou památkou. Prozatím se věž otevírala jen při výjimečných příležitostech, jako jsou Den památek nebo Dny evropského dědictví. Nově bude lidem přístupná až do konce října a to každý pátek odpoledne, o víkendech a svátcích.

Zájemci si mohou komentované prohlídky, které jsou letos zdarma, předem rezervovat na http://www.vodarenskavezcb.cz/. Letos poprvé jsou jejich součástí i dvě videoprojekce, interiér věže zdobí fotografie s vodohospodářskou tématikou z cyklu „Kde je voda slunci blíž“.

Přestože areál by se dal označit za soubor technických zajímavostí, je uvnitř po dokončení terénních úprav plno zeleně. Cílem společnosti ČEVAK a.s. je proměnit jej v místo, kam se vyplatí vypravit nejen za poznáním, ale i odpočinkem. Uprostřed krajského města, a přitom na čerstvém vzduchu, se lidé mohou nově projít naučnou stezkou, která je seznámí s historií vodárenství ve městě.

Úpravy areálu trvaly téměř tři roky a ještě nejsou u konce. Obnovou právě prochází místní vodojem, který jednu dobu dokonce sloužil i jako sauna pro odboráře. Nyní se na světlo znovu vyloupl doslova ze sutin již nepoužívané budovy. I on bude sloužit jako zázemí pro zajímavé expozice spojené s vodárenstvím. Jeho obnova skončí v příštím roce.

Přejít na navigaci