Přejít na obsah stránky

Osvěžení v každé kapce vody nabízí návštěvníkům odpočinkové zóny u Malého jezu v krajském městě nové mlžítko a mlhopítko. Ve spolupráci se statutárním městem České Budějovice je zde nainstaloval správce vodohospodářského majetku, společnost ČEVAK a.s. Ta se také na celé akci podílela i finančně. Ve městě se tak znovu rozšířil počet míst, kde se mohou lidé nechat zkropit vodní mlhou a napít se čisté pitné vody.

„Dodávat lidem v krajském městě kvalitní pitnou vodu a čistit vodu odpadní je naší prací a dlouhodobým závazkem. Těchto vodními prvky chceme obyvatelům Budějovic dát něco navíc. Doufám, že radost budou mít velcí i malí,“ řekl Martin Kalač, předseda představenstva společnosti ČEVAK.

Mlžítko i mlhopítko mají trysky, které se automaticky spínají na základě nastavené teploty okolního vzduchu. Nyní je na nich navoleno 20 °C. Jakmile vzduch této teploty dosáhne, automaticky se spustí rozstřikování vodní mlhy. Z pítka se mohou lidé napít kdykoli nezávisle na teplotě, ovládá se totiž ručně pomocí tlačítka.

„Těší nás, že se společnost ČEVAK jako náš významný partner tímto způsobem zapojila do zvelebování veřejného prostoru. Díky vzájemné spolupráci se nám podařilo oba prvky naistalovat a spustit ještě tuto letní sezónu. Věříme, že je před námi ještě dlouhé babí léto a lidé si vodních radovánek stihnou dosyta užít. Tento krok zapadá i do snahy města zpříjemnit návštěvníkům pobyt a koupání na Malém jezu a vnímám jako další, kdy se občan a společnosti působící ve městě zapojují do zvelebování společného prostoru. Já ještě jednou tímto chci ČEVAK poděkovat,“ uvedl náměstek českobudějovické primátorky Michal Šebek.

Kromě Malého jezu najdou lidé osvěžení v podobě pítek a mlžítek také například na Lannově třídě, Sokolském ostrově nebo v parku Dukelská. Cekem je jim v ulicích krajského města k dispozici také devět pítek, mimo jiné například na Senovážném a Piaristickém náměstí, u katedrály sv. Mikuláše nebo v parku Na Sadech.

Přejít na navigaci