Přejít na obsah stránky

Zkontrolovat vodoměry se rozhodně v těchto dnech vyplatí všem vlastníkům nemovitostí. Pokud nejsou dostatečně zabezpečené proti mrazu, může je výrazné ochlazení, které předpovídají meteorologové, zničit.

Pokud vodoměr zamrzne, znamená to pro majitele nemovitosti minimálně zbytečné výdaje za jeho výměnu, v horším případě i škody způsobené nekontrolovaným únikem vody. To platí zejména pro rekreační chaty a chalupy, kam majitelé v zimě jezdí jen jednou za čas a problém tak nemusí odhalit včas. 

Zákazníky, kterým se zanedbaná péče o vodoměry vymstila, zatím vodohospodáři společnosti ČEVAK a. s. počítají na jednotlivce, situace se ale může po mrazivém víkendu zhoršit. Nasvědčují tomu i zkušenosti z uplynulých let. Jen loni vyměňovali na jihu a západě Čech 763 zamrzlých vodoměrů.

Přitom stačí zařízení včas jednoduchým způsobem zabezpečit. Doporučujeme pečlivě uzavřít sklepní okna a vodoměrné šachty a vodoměr obalit nepromrzajícím materiálem, například polystyrenem.

Pokud vodoměr přece jen zamrzne, lidé by se jej neměli snažit rozehřát otevřeným ohněm. Žár totiž poškodí plastové části vodoměru a přístroj po takovém zásahu většinou stejně nefunguje. Aby byla vzniklá škoda co nejmenší, je lepší, když se zákazníci co nejdříve obrátí na nejbližší povozní středisko společnosti ČEVAK. K dispozici je jim také linka 800 120 112.

Přejít na navigaci