Přejít na obsah stránky

V souvislosti se suchem společnost ČEVAK a.s. v žádné z provozovaných lokalit nemusela přistoupit k náhradnímu zásobování obyvatel pitnou vodou prostřednictvím cisteren.

Kvůli suchu však dávají některé studny a menší zdroje pitné vody až o třetinu méně vody, než je běžné množství. Přesto mají zaměstnanci vodohospodářské společnosti ČEVAK a.s. situaci pod kontrolou a lidé se tedy nemusí bát, že by jim vodovodní kohoutky v domácnostech "vyschly".

Vodohospodáři nepřetržitě monitorují především místa, která jsou odkázána právě na místní studny a vrty, jako je například Lipensko. "Úpravny vody ve Vyšším Brodě, Lipně nad Vltavou a Frymburku nyní pracují na plný výkon, přesto jsme ale schopni vypomáhat okolním penzionům a dalším ubytovacím zařízením, které už vodu z vlastních studní nemají. Naváželi jsme vodu například do provozoven v Černé v Pošumaví," řekl vedoucí provozní oblasti Jih Miroslav Ježík.

V souvislosti s letní sezonou se zvyšují odběry vody především v turisticky vyhledávaných lokalitách, například v Lipně nad Vltavou byla o uplynulém prodlouženém víkendu spotřeba několikanásobně vyšší. Nárůst je ale patrný i na dalších místech v kraji a může souviset například s napouštěním domácích zahradních bazénů. 

Lidé by při tom měli dodržovat některá pravidla, nesprávný postup totiž může způsobit potíže nejen jim, ale také například sousedům. Při rychlé změně tlaku a vysoké rychlosti proudění vody se mohou z vodovodního potrubí uvolnit sedimenty. To se projeví zákalem vody nejen v místě odběru, ale i v jeho okolí a navíc také hrozí pokles tlaku ve vodovodní síti. 

Problémy v souvislosti s napouštěním zahradních bazénů už letos vodohospodáři řešili například na Borku, v Suchém Vrbném, Kněžských Dvorech a dalších obcích, především v okolí krajského města. "V několika případech nám lidé volali kvůli tomu, že mají v bazénu bezprostředně po napuštění "zelenou" vodu. Tento optický jev způsobují mikročástice železa, které se do bazénu dostalo právě při jednorázovém napouštění," vysvětluje technolog společnosti Jiří Stara.

Přesto však si mohou být lidé jisti tím, že voda ve vodovodním řadu je ze zdravotního hlediska v pořádku. Není ani třeba jí z bazénu vypouštět, po přidání činidel (vločkovač, korekce pH) a filtraci, by se měl její vzhled upravit. 

Pro bezpečné napouštění bazénů platí základní pravidlo: Chcete-li jej naplnit z vodovodní přípojky, napouštějte bazén pomalu a mimo odběrovou špičku. Odběr předem oznamte na linku společnosti ČEVAK a.s. 800 120 112, kde vám také poradí s dalšími možnými alternativami, jak svůj bazén napustit.

Přejít na navigaci