Přejít na obsah stránky

Extrémní vedra posledních dnů jsou žhavou zkouškou i pro vodohospodáře. Zatímco na některých místech již týdny nepršelo a voda v podzemních zdrojích ubývá, její spotřeba naopak roste. Týká se to zejména turisticky vyhledávaných oblastí, jako je Lipensko.

„V Lipně nad Vltavou činí v zimě měsíční spotřeba obce něco kolem 5 000 m³, v létě se zvyšuje až čtyřnásobně na 20 000 m³ měsíčně,“ uvádí příklad Jiří Lipold, technický ředitel společnosti ČEVAK a.s.

Vodohospodáři pravidelně monitorují lokální zdroje pitné vody, jako jsou vrty a prameniště, případně přistupují k nejrůznějším preventivním opatřením. „Ve Vyšším Brodě, který je také oblíbenou turistickou destinací, jsme letos instalovali mobilní úpravnu vody, jejímž nasazením je možné rychle navýšit kapacitu zdrojů pitné vody,“ říká provozní ředitel společnosti Lubor Tomanec. Dodává, že úpravna bude na místě po celou hlavní část turistické sezóny.

Společnost ve spolupráci se zástupci samospráv sleduje situaci ve všech jí provozovaných lokalitách na jihu a západě. V případě nutnosti jsou vodohospodáři připraveni zavážet pitnou vodu do vodojemů cisternami. „K tomu jsme museli přistoupit například v obcích Valtínov a Mosty na Jindřichohradecku. Na dalších místech, jako například ve Volarech, požádali starostové občany, aby vodou zbytečně neplýtvali, uvádí Lubor Tomanec.

To se týká například mytí aut, napouštění zahradních bazénů nebo zalévání zahrad pitnou vodou. A i když nejde přímo o striktní omezení, měli by se odběratelé, ať už žijí kdekoli, chovat ohleduplně. Pokud už musí napouštět zahradní bazén, pak nejlépe v časech mimo odběrovou špičku a předem napouštění nahlásit dispečinku společnosti ČEVAK (bezplatná linka 800 120 112). I v místech, kde výpadky dodávek pitné vody nehrozí, totiž mohou neuváženým odběrem velkého množství vody způsobit problémy, které se projeví například jejím zakalením nebo poklesem tlaku v sousedství.

Bez obav, že by jim vodovodní kohoutky „vyschly“, mohou být obyvatelé jihočeských měst a obcí, které jsou zásobeny vodou z Vodárenské soustavy Jižní Čechy. Pro ni je zdrojem vodní nádrž Římov, jejíž kapacita je v letošním horkém létě zatím dostatečná.

Přejít na navigaci