Přejít na obsah stránky

Poničená kanalizační čerpadla, ucpané potrubí a tuny obtížně rozložitelného odpadu zatěžujícího životní prostředí. To mohou způsobit zdánlivě nevinně vyhlížející vlhčené ubrousky. Zejména tehdy, pokud namísto v koši končí v útrobách toalet.

 Nejrůznější typy vlhčených ubrousků určených pro osobní hygienu, nebo snadný úklid, přestože si mnozí myslí opak, se ve vodě nerozpustí. Na rozdíl od toaletního papíru jsou totiž vyráběny z netkané celulózy s dlouhými vlákny, částečně i z plastů.

Proto se i vlhčených ubrousků týká Směrnice o zákazu jednorázových plastů, kterou 21. května schválila Rada Evropské komise. Jejím cílem je ochránit životní prostředí před jednorázovými plasty, které tvoří vice než 80 procent mořského odpadu. Ten se kvůli pomalému rozkladu  hromadí, a tím přímo ohrožuje řadu živočichů, jako jsou mořské želvy, tuleni, velryby, ptáci, ale také ryby či korýši.

Členské státy mají do roku 2021 zakázat uvádění jednorázových plastových výrobků na trh. Úplný zákaz se týká vatových tyčinek, plastových příborů, talířů, brček, nápojových míchátek a tyček k uchycení balónků. Dále jsou povinny zavést opatření k významnému snížení spotřeby plastových nádob na potraviny, nápojových kelímků, tabákových výrobků s filtry, již zmiňovaných vlhčených ubrousků či lehkých plastových nákupních tašek.

Výrobky, na něž se směrnice vztahuje, nebyly vybrány nijak nahodile. Patří mezi desítku předmětů tvořících největší část odpadu na evropských plážích (cca 86%) a asi polovinu mořského odpadu.

Na to, že vlhčené ubrousky, vatové tyčinky a další látky nepatří do kanalizace, a také na jejich obtížnou likvidaci, upozorňuje již pátým rokem také projekt DOODPADU aneb Co do kanalizace nepatří, do kterého je zapojena i společnost ČEVAK a.s.  

 

 

Toaleta není odpadkový koš! I to je jedno z klíčových témat, kterým se program DOODPADU zabývá. Tím, že něco vyhodíme nebo vylijeme do záchodu či dřezu, totiž problém nemizí, ale začíná. Více na na www.doodpadu.cz.

Přejít na navigaci