Přejít na obsah stránky

Úpravna vody České Budějovice, která zásobuje pitnou vodou zhruba čtvrtinu obyvatel krajského města, prochází v těchto dnech pravidelnou údržbou. Proto je od pondělí 14. ledna odstavena z provozu.

„Kromě pravidelné roční údržby jednotlivých částí úpravny a drobných oprav je jako součástí letošní odstávky naplánovaná investice města České Budějovice spojená s instalací zařízení na dávkování chlornanu sodného a manganistanu draselného pro zvýšení bezpečnosti provozu a zabezpečenosti kvality vody,“ vysvětluje Jiří Lipold, technický ředitel společnosti ČEVAK a.s.

Úpravna, která je majetkem města České Budějovice, je ve svém provozu již jedenáctým rokem. Byla postavena jako záložní zdroj pitné vody pro krajské město, kterému ji dodává souběžně s úpravnou vody Plav.

„I v době její odstávky je tedy pitné vody pro krajské město a přilehlé obce dostatek, takže obyvatelé žádnou změnu nezaznamenají. Do provozu by se českobudějovická úpravna měla znovu vrátit v druhé polovině února,“ dodal Lipold.

Surová voda se do Úpravny vody České Budějovice čerpá ze dvou nedalekých podzemních vrtů v Budějovické pánvi. Každý je hluboký okolo tří set metrů. Její výrobní kapacita v běžném provozu je 50 litrů za vteřinu, v případě potřeby to však může být až 80 litrů. „Voda, kterou získáváme z Budějovické pánve je velmi kvalitní, na úpravně z ní pouze odstraňujeme železo a mangan pomocí dávkování vápenného mléka a dále provzdušněním, usazováním a dvoustupňovou filtrací. Desinfikujeme ji minimálním množstvím chloru,“ doplnil Lipold.

Upravená voda je z úpravny tlačena čerpadly potrubím profilu 400 milimetrů v délce 5 kilometrů do vodojemu Hosín, ze kterého gravitačně přitéká do vodovodní sítě Českých Budějovic.

Přejít na navigaci