Přejít na obsah stránky

Společnost ČEVAK a.s. se v těchto dnech zaměřuje na potkany a další hlodavce v českobudějovické kanalizační síti. Pravidelné hubení škůdců zajišťuje prostřednictvím specializované odborné firmy vždy ve dvou etapách – na jaře a na podzim.

Na území statutárního města České Budějovice bude položeno více než 300 kilogramů návnad. Pracovníci deratizační firmy se zaměří nejprve na střed města, Pražské předměstí a Čtyři Dvory, na řadu postupně přijdou také Rožnov, Linecké předměstí, Havlíčkova kolonie, Mladé, Nové Hodějovice a Suché Vrbné, sídliště Máj, Vltava a Šumava i další části města.

Máme již předem vytipovaná místa, kde se potkani vyskytují. Většinou tam, kde je velká koncentrace odpadků, tedy i zbytků jídel. Většinou jsou to sídliště ale také stará zástavba ve městech. Výskytu hlodavců velmi napomáhají i drtiče odpadu, protože právě hmota, která se z drtiče odpadu dostane do kanalizace, je pro potkany lahůdkou.

Podle odhadů odborníků připadá na každého obyvatele města 4 až 5 potkanů. Ti mohou přenášet řadu nebezpečných chorob a parazitů. Velice snadno se množí, samice rodí mláďata prakticky po celý rok. Pravidelným hubením se potkanů sice nikdy úplně nezbavíme, ale daří se nám zabránit jejich přemnožení.

Odborná pokládka granulí neohrozí domácí ani hospodářská zvířata, nejčastěji se totiž nástrahy líčí do kanalizačních šachet. Deratizace bude pokračovat až do poloviny května. Následně ještě odborníci místa zkontrolují a v případě potřeby návnady doplní.

Přejít na navigaci