Přejít na obsah stránky

I v zimních měsících pokračují vodohospodáři ve spolupráci s místními samosprávami v modernizaci vodohospodářského majetku. Příkladem je nedávno zahájená rekonstrukce úpravny vody v Nové Vsi nad Lužnicí na Jindřichohradecku.

„Stavba má tři  etapy, které zahrnují vystrojení vrtu, jeho propojení s úpravnou a kompletní rekonstrukci celé úpravny. Nová technologie umožní upravovat i podzemní vodu čerpanou z vrtu. Obec tak nebude závislá jen na zdroji ze štěrkopískového jezera,“ popsala vedoucí provozní oblasti Východ Olga Štíchová ze společnosti ČEVAK, která je zhotovitelem celé akce.

V současné době je již hotová pokládka vodovodu, napájecího a ovládacího kabelového vedení v délce 155 metrů, které spojují vrt s úpravnou. Ostatní práce budou pokračovat podle počasí. „Rekonstrukce prozatím probíhá za plného provozu, aniž by ji obyvatelé jakýmkoli způsobem pocítili na dodávkách nebo kvalitě pitné vody,“ dodala Olga Štíchová. Na jaře budou muset vodohospodáři na nezbytně dlouhou dobu úpravnu odstavit. Ani tehdy ale lidé o dodávky pitné vody nepřijdou. Postará se o ně přistavená mobilní úpravna vody a automatická tlaková stanice. Ukončení prací je naplánováno na konec června příštího roku. Akce, jejímž investorem je obec Nová Ves nad Lužnicí je podpořena dotačním titulem Státního fondu životního prostředí a celkem bude stát téměř čtyři miliony korun.

Přejít na navigaci